Zupa z zielonego groszku, szparagów i karczochów

Składniki
* 200 g groszku
* 2 karczochy
* 200 g szparagów
* 1 duży ziemniak
* Szczypta oliwy z oliwek
* 1 mała filiżanka napoju orzechowego
* Sól i pieprz




Krok po kroku
Ugotuj groszek, karczochy i szparagi w dużej ilości osolonej wody, aż zmiękną.Delikatnie usmaż warzywa na patelni z dużą ilością oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i dodaj trochę soli i pieprzu.
Wlej na patelnie wodę lub wywar warzywny, aby przykryć warzywa, a także dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotuj przez 15 minut, a następnie dodaj małą filiżankę napoju orzechowego. Zdejmij z ognia i zmiksuj. Jeżeli zupa będzie za gęsta dodaj więcej wody lub napoju orzechowego.
Udekoruj kilkoma kroplami octu balsamicznego i, jeśli chcesz, smażonym karczochem wraz z kawałkami peklowanej szynki iberyjskiej.

