Zupa krem z selera z dodatkiem sera blue cheese

Składniki
* 500 g selera
* 1 litr bulionu
* 1 cebula
* 50 ml oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka soli
* 50 ml śmietany 18%
* 1 jabłko
* 200 g sera blue cheese
* 50 g surowych orzechów laskowych




Krok po kroku
Delikatnie podsmaż, drobno posiekaną cebulę na małym ogniu.Użyj do tego oliwy z oliwek, smaż przez około 5 minut lub do momentu, aż będzie miękka, ale zanim zmieni kolor.Dodaj pokrojony w kostkę seler, podkręć ogień i smaż przez kilka minut. Wlej bulion, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dopraw do smaku i dodaj 50 ml śmietany 18%.
Podawaj z kostkami sera blue cheese, posiekanymi orzechami laskowymi i cienkimi plastrami jabłka.

Porady żywieniowe
Ta zupa może być podawana na ciepło lub na zimno, co czyni ją idealną na letnie orzeźwienie lub zimowe rozgrzanie.
