Zapiekanka z bakłażana

Składniki
* 4 średnie bakłażany
* 2 ząbki czosnku
* 800 g pomidorów
* 80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* 150 g startego parmezanu
* 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
* Sól i pieprz do smaku




Krok po kroku
Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Posyp solą i odstaw na pół godziny. Następnie zmyj resztki soli i osusz papierem kuchennym.Delikatnie usmaż ząbki czosnku na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i usuń, gdy staną się złotobrązowe. Dodaj pokrojonego pomidora i lekko smaż przez około 10 minut. Dodaj sól i pieprz (i szczyptę cukru w razie potrzeby). Smaż przez chwilę na małym ogniu, a następnie zmiksuj w blenderze.
Smaż bakłażany na patelni bez oleju, aż zostaną lekko przypieczone.
Ułóż warstwę bakłażanów na tacy, następnie warstwę pomidora, a następnie parmezanu (lub innego sera, który Ci się podoba: burrata jest boska!) i powtórz tyle razy, aż zużyjesz składniki.
Posyp całość parmezanem i oregano, piecz w 180°C przez około 20 minut.

