ZAKRĘCONE BRIOCHE NA OLIWIE Z OLIWEK

Składniki
* 190 gram mąki
* 4 gramy soli
* 30 gramów cukru
* 10 gramów drożdży
* 130 gram śmietanki
* 1 różowy grejfrut (cytryna, pomarańcza)
* 35 gram oliwy z oliwek
* 1 żółtko do zeszkliwienia ciasta
* 50 gram gruboziarnistego cukru
* 25 gram nasion sezamu




Sposób Podania
- * Zapamiętajcie sobie dobrze ten przepis... kto go zastosuje będzie zachwycony. Brioche można zaserwować na śniadanie z ulubionym dżemem, można go też podawać z kozim serem jako przekąskę. I możecie być pewni, że zniknie aż do ostatniego okruszka. Takie to pyszne.

Krok po kroku
Mąkę, sól i połówkę obranego grejpfruta (albo innego z zalecanych owoców) wymieszaj w mikserze: dodaj drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku i oliwę z oliwek. Miksuj przez 2 minuty.Uformuj ciasto i odstaw na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto ostygnie pokrój je na paski i uformuj pożądane zakręcone kształty.
Połóż je na papierze do pieczenia i pozostaw w temperaturze pokojowej aż ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość. Zanim włożysz ciasto do pieca wysmaruj je żółtkiem celem uzyskania odpowiedniej szklistości. Posyp je jeszcze nasionami sezamu i gruboziarnistym cukrem. Włóż do rozgrzanego uprzednio do temperatury 180 stopni piecyka.
Kiedy brioche nabiorą złotego koloru możesz wyjąć je z pieca. Podawaj na zimno.

