Wegetariańskie Spaghetti Carbonara

Składniki
* 400 g makaron spaghetti
* 1 średnia cukinia
* 3 średnie marchewki
* 100 g szparagów
* 100 g grzybów
* 1 por
* 1 mała filiżanka napoju orzechowego (lub innego napoju/mleka roślinnego)
* Kilka kropli oliwy z oliwek
* Parmezan (opcjonalnie)




Krok po kroku
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu.Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na woku lub głębokiej patelni i delikatnie usmaż pokrojony por na złoty kolor. Dodaj pokrojone marchewki i szparagi - smaż jeszcze przez kilka minut, zanim dodasz cukinię i grzyby. Smaż wszystkie warzywa przez kilka minut, aż zostaną ugotowane al dente. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Gdy warzywa są gotowe, odcedź spaghetti i dodaj do woka lub patelni i mieszaj przez kilka minut, a następnie dodaj napój orzechowy. Pozostaw na kilka minut do uzyskania gęstego sosu.
Podawaj z płatkami startego parmezanu na wierzchu. Smacznego!

