WIEPRZOWE ŻEBERKA Z MUSZTARDĄ

Składniki
* 2 kg wieprzowych żeberek
* 3 łyżki sosu „skittish”
* Sok z 1 cytryny
* 2 łyżeczki musztardy
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* Oliwa Harmony Borges




Sposób Podania
- * Podawać z makaronem lub frytkami i sałatą.

Krok po kroku
Żeberka zamarynować na noc w zaprawie z soku z cytryny i musztardzie.Żeberka umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą, piec w piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą i piec przez kolejne 10 minut, aż mięso będzie upieczone.
Przełożyć na półmisek i polać sosem.

Porady żywieniowe
Oryginalny przepis brazylijski przewiduje zastosowanie sosu ze śmietany i jogurtu, który zamieniliśmy na Oliwę aromatyzowaną świeżym rozmarynem. Danie stało się bardziej zdrowe i bogate w kwas oleinowy, witaminy A i E oraz substancje mające pozytywny wpływ na organizm, a ponadto dodaliśmy zapach rozmarynu charakterystyczny dla śródziemnomorskich lasów.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

