WIEPRZOWE NÓŻKI Z ORZECHAMI

Składniki
* 2 sparzone wieprzowe nóżki
* 500 g cebuli
* 500 g pomidorów
* 1 szklanka białego wina
* 1 szklanka wody
* 50 g migdałów Borges
* 1 kromka sucharów
* 1 łyżka miąższu z suszonej papryki
* Sól
* Pieprz
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges




Sposób Podania
- * Nóżki podawać z odrobiną sosu z dodatkiem kopru włoskiego lub koperku.

Krok po kroku
Posolone migdały uprażyć na oliwie.Przygotować zasmażkę z cebuli i pomidorów, w połowie czasu gotowania dolać kieliszek wina. Posypać solą i pieprzem, ułożyć sparzone nóżki i polać szklanką wody.
Zmiksować orzechy, miąższ z papryki i grzanki z oliwą.
Masę przełożyć do garnka, gotować 30 minut na wolnym ogniu.

Porady żywieniowe
Pomimo tego, że produkty te są znane na całym świecie, wieprzowe nóżki są typowo śródziemnomorskim daniem. Zmielone migdały uzupełnią smak dania, wzbogacając jego wartość odżywczą.Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

