Wegańskie spaghetti z cukinią

Składniki
300 g spaghetti
1 duża cukinia
12 świeżych liści bazylii
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
50 g surowych orzechów nerkowca Borges Natura
2 łyżki napoju orzechowego Borges Natura
Sól i pieprz




Krok po kroku
Krok 1Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Dodaj do robota kuchennego razem z liśćmi bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, orzechy nerkowca, napój z orzechów włoskich, sól i pieprz i zmiksuj na gładką masę.
Krok 2
Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i dodaj do pesto z cukinii. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
Krok 3
Podawaj na zimno (może z odrobiną wegańskiego sera startego na wierzchu).

