Wegańskie pierożki

Składniki
* ½ pora
* 1 ząbek czosnku
* ½ cukinia
* 1 czerwona papryka
* 1 zielona papryka
* 1 żółta papryka
* Kruche ciasto
* Odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges




Krok po kroku
Delikatnie usmaż por i czosnek na dość głębokiej patelni z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Gdy zrobią się złocisto-brązowe, dodaj paprykę i cukinie w małych kawałkach (jeśli kawałki są zbyt duże, ciasto może się złamać). Dodaj sól i pieprz oraz dowolne zioła i przyprawy: szczypta goździków, curry lub kminku dobrze komponuje się z tymi warzywami.Gotuj wszystkie składniki razem przez chwilę, od czasu do czasu mieszając, aż będą ugotowane al dente. Usuń nadmiar oleju i podziel nadzienie na 16 porcji ciasta. Pokrój ciasto na 16 kawałków i ułóż nadzienie. Zaciśnij krawędzie widelcem.
Posmaruj ciasto oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i piecz w temperaturze 180 ° C na złoty kolor.

