Wegańskie naleśniki ze szpinakiem, rodzynkami i orzechami pinii

Składniki
Naleśniki:
400 ml mleka roślinnego
200 g mąki razowej
1 łyżka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Krem migdałowy:
100 g surowych orzechów nerkowca moczonych przez około 5 godzin
50 ml wody
20 g drożdży piwnych
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Nadzienie:
1 kg świeżego szpinaku
25 g orzeszków piniowych
25 g rodzynek




Krok po kroku
Aby zrobić lekki krem, odcedź nasączone orzechy nerkowca i zmiażdż wszystkie składniki, aby uzyskać pastę.Następnie przygotuj masę naleśnikową. Wymieszaj wszystkie składniki w głębokim naczyniu, aby uzyskać gładką płynną mieszankę. Smaż naleśniki na patelni z oliwą z oliwek.
Aby zrobić nadzienie, umyj i odcedź szpinak. Wlej odrobinę oliwy z oliwek na patelnię i krótko usmaż rodzynki i orzeszki piniowe. Dodaj szpinak i gotuj, aż cała woda wyparuje. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj z lekkim kremem z orzechów nerkowca.
Napełnij naleśnik mieszanką i od razu podawaj do zjedzenia. Smacznego!

Porady żywieniowe
Drożdże piwne można znaleźć w wielu sklepach, które występują w kilku różnych formatach, ale w tym przepisie najlepiej użyć tych sproszkowanych.
