Wegańskie ciasto marchwiowe

Składniki
* 600 g mąki orkiszowej
* 3 średnie marchewki
* 2 łyżki proszku do pieczenia
* 70 g oliwy z oliwek
* 500 ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego – najlepiej orzechowego)
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 g cukru trzcinowego
* Garść obranych migdałów
* Garść rodzynek




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.Zetrzyj obrane marchewki do miski i wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, oliwą z oliwek, napojem migdałowym, sodą oczyszczoną i cukrem trzcinowym. Użyj blendera, aby zmiksować wszystkie składniki, ale nie przesadzaj. Dodaj posiekane migdały i rodzynki i wymieszaj z masą.
Przykryj podstawę miski do ciasta pergaminem, aby zapobiec przywieraniu mieszanki (lub zamiast tego użyj oliwy z oliwek i mąki). Wlej mieszaninę i piecz przez około godzinę.

