UDZIEC JAGNIĘCY Z ORZESZKAMI PINIOWYMI I RODZYNKAMI

Składniki
* 1 udziec jagnięcy (nacięty)
* 1 duża cebula lub 2 małe
* 1 szklanka wina Oporto
* 1/2 wyciśniętej cytryny
* 100 g orzeszków piniowych Borges
* 50 g rodzynek Borges
* Czarny pieprz
* Rozmaryn
* 1 liść laurowy
* 2 ząbki czosnku




Sposób Podania
- * Udziec podawać pocięty w kawałki (będzie bardziej miękki), z prażonymi orzeszkami, cebulą i rodzynkami, polany odrobiną sosu.

Krok po kroku
Udziec włożyć do szklanego półmiska, dodać Oporto, sok z cytryny, ziarna pieprzu, liść laurowy, rozmaryn i posiekany czosnek. Zakryć i zostawić na noc w lodówce.Na trzy i pół godziny przed podaniem rozgrzać piekarnik do 150º. Odkryć półmisek i przewrócić udziec na drugą stronę. Posypać solą i ponownie zakryć. Piec w piekarniku w temperaturze 130º przez godzinę. Wyciągnąć półmisek, dodać posiekaną w plastry cebulę, orzeszki piniowe i rodzynki. Zakryty półmisek ponownie włożyć do piekarnika, temperaturę zwiększyć do 150º.
Po godzinie odkryć półmisek, udziec przełożyć na drugą stronę. Piec odkryty w temperaturze 170º.
Po 45 minutach wyciągnąć półmisek i przelać sos (będzie go dużo) do garnka. Orzeszki piniowe, rodzynki i cebula powinny pozostać w półmisku. Wstawić do piekarnika, piec aż będzie gotowe. Sos zredukować, aż zgęstnieje. Można dodać kilka kropel sosu sojowego lub trochę soku jabłkowego, jak również dodać mączkę kukurydzianą rozmieszaną w czerwonym winie.

