Świąteczny indyk

Składniki
* 4 kg indyka
* 50 ml słodkiego wina
* 100 g suszonych śliwek
* 200 g czerstwego chleba
* 200 g boczku
* 1 jabłko
* Sól
* 50 g masła
* Czarny pieprz
* 1 cebula
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges




Krok po kroku
Umyj indyka i rozgrzej piekarnik do 200 ºC. Za pomocą igły wstrzyknij słodkie wino w pierś, nogi i uda indyka, aby zapobiec ich wysychaniu w piekarniku.Namocz suszone śliwki i czerstwy chleb w wodzie, a następnie dodaj drobno posiekany boczek i jabłko. Wymieszaj wszystko razem, odcedź nadmiar wody i użyj mieszanki do nadzienia indyka. Zaszyj otwór sznurkiem kuchennym.
Posyp indyka solą i odrobiną czarnego pieprzu, a na wierzch polej roztopionym masłem. Ułóż na blaszce piekarnika z pokrojoną w plasterki cebulą i piecz przez 3 godziny (w połowie przykryj folią aluminiową).
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia na 20 minut. Podawaj z sałatką lub pieczonymi ziemniakami ułożonymi na tej samej tacy.

