SPAGHETTI Z AWOKADO I KURCZAKIEM

Składniki
* 400 g spaghetti
* 300 g piersi z kurczaka
* Pomidorki koktajlowe
* Parmezan
Na pesto:
* 1 dojrzałe awokado
* 10 liści świeżej bazylii
* 1 ząbek czosnku
* Trochę soku z cytryny
* 50 ml oliwy Borges
* 20 g orzeszków piniowych




Krok po kroku
Pokrój kurczaka na plasterki i smaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu, aż będzie dobrze usmażony.Aby zrobić pesto, zmieszaj awokado z innymi składnikami: liśćmi bazylii, czosnkiem, sokiem z cytryny, orzeszkami pinii, oliwą z oliwek i szczyptą soli.
Gotuj spaghetti w dużej ilości osolonej wody, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź makaron i natychmiast dodaj do niego pesto z awokado.
Gotowy makaron połóż na talerzu i dodaj do niego starty parmezan oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Porady żywieniowe
- Jeśli chcesz zrobić mniej pesto, użyj tylko połowy awokado. Zostaw pestkę w połowie, którego nie użyjesz, aby zapobiec brązowieniu.- Dodanie cytryny do pesto zapobiega jego brązowieniu.
- W pesto można użyć orzechów włoskich, orzechów laskowych lub migdałów zamiast orzeszków piniowych.

