Smażony ryż z warzywami

Składniki
* 1 por
* 1 cebula
* 1 cukinia
* 2 średniej wielkości marchewki
* Zielony pieprz
* 1 czerwona papryka
* 1 ząbek czosnku
* 4 szklanki ryżu
* Szczypta oliwy z oliwek Borges
* Sól i pieprz
* Szczypta goździków
* Trochę świeżego rozmarynu
* 1 liść laurowy




Krok po kroku
Delikatnie usmaż pora, cebulę i czosnek z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pokrojone marchewki i delikatnie smaż przez kilka minut.Następnie dodaj zieloną i czerwoną paprykę (możesz również dodać żółtą paprykę, aby uzyskać dodatkowy kolor), a na koniec pokrojoną cukinię. Mieszaj, aż warzywa zostaną ugotowane al dente. Dodaj sól i pieprz, szczyptę goździków i trochę świeżego rozmarynu.
Umyj ryż, aby usunąć trochę skrobi, a następnie ugotuj go w osolonej wodzie z dwukrotnie większą ilością wody niż ryżu. Dodaj również liść laurowy.
Po ugotowaniu ryżu dodaj go do warzyw i dobrze wymieszaj, aby połączyć wszystkie smaki.
Zdrowy i smaczny obiad gotowy!

