sałatka z makaronem i sardynkami

Składniki
* 1 pęczek świeżych szparagów
* 400 g oczyszczonych sardynek
* 320 g makaronu
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
* Sól
Sos:
* 75 ml oliwy z pierwszego tłoczenia First Harvest
* Cytryna
* Sól
* Czarny pieprz
* Orzechy włoskie




Krok po kroku
Zacznij od sosu, aby połączyć wszystkie smaki: wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z połowy cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz posiekanymi orzechami włoskimi.Usmaż świeże szparagi na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Po kilku minutach dodaj sardynki i smaż jeszcze przez 5 minut, uważając, aby nie rozbić ryby podczas mieszania. W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
Ugotuj makaron al dente i wymieszaj go ze szparagami, sardynkami i winegretem na talerzu.
Podawaj na ciepło lub na zimno.

