SAŁATKA SZOPSKA

Składniki
* 1 kg pomidorów
* 500 g ogórków
* 2 upieczone i obrane czerwone papryki
* 1 cebula (lub garść zielonej cebuli)
* 200 g sera bułgarskiego w solance
* 1/2 garści natki pietruszki
* 4 łyżki stołowe Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* 1 łyżka octu miodowego Borges
* 1 łyżka soli
* Oliwki do dekoracji




Sposób Podania
- * Wymieszane składniki ułożyć na talerzu, posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Krok po kroku
Pomidory pokroić w kostkę Ogórki i paprykę pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać. Dodać oliwę z oliwek, ocet i sos, delikatnie wymieszać.
Porady żywieniowe
Składniki tej sałatki są typowo śródziemnomorskie. Dodając oliwki, sałatka nabierze aromatu i świeżości, a zarazem będzie zdrowa. Danie ma doskonałe właściwości dla układu wieńcowego ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego, witamin, minerałów i błonnika.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

