Sałatka makaronowa z sosem orzechowym

Składniki
320 g makaronu
150 g prażonych orzechów włoskich Borges
5 daktyli
250 ml napój orzechowy
250 ml napój migdałowy
2 laski cynamonu
16 pomidorków koktajlowych
40 g startego parmezanu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu




Krok po kroku
Krok 1Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie ugotowane al dente. Odcedź i wyłóż.
Krok 2
Zmiażdż orzechy włoskie i wymieszaj z pestkami daktyli, aby uzyskać pastę.
Krok 3
W rondelku podgrzej napoje z orzechów włoskich i migdałów z cynamonem. Gdy dojdzie do wrzenia, usuń cynamon i dodaj pastę z orzechów włoskich i daktyli. Gotuj jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając.
Krok 4
Dodaj sól, pieprz i odstaw. Konsystencja po ostygnięciu stanie się bardziej kremowa, ale możesz również dodać szczyptę mąki kukurydzianej, aby jeszcze bardziej ją zagęścić.
Krok 5
Wymieszaj sos, pomidory i zimny makaron w misce i podawaj sałatkę na zimno ze startym parmezanem (i posyp surowymi orzechami włoskimi, jeśli chcesz).

