Ryż ze szpinakiem i jajkiem w koszulce

Składniki
* 240 g ryżu
* 4 średnie jajka
* 2 ząbki czosnku
* 1 mała cebula
* 200 g szpinaku
* 100 g chrupiącego boczku
* 25 g orzechów piniowych
* 25 g rodzynek
* Odrobina oliwy z oliwek




Krok po kroku
Ugotuj ryż w dwukrotnie większej ilości wody niż ryż przez około 15 minut na przykrytej patelni, a następnie zdejmij z ognia i odłóż.Podgrzej 2 litry wody z odrobiną octu i soli. Jeśli dojdzie do wrzenia, wymieszaj dokładnie łyżką wodę, aby zrobić wir na środku garnka i wbić do niego jajko. Gotuj przez 2- 3 minut, a następnie ostrożnie wyjmij. Powtarzaj pojedynczo, aż ugotujesz 4 jajka w koszulce.
Cebulę i czosnek podsmaż delikatnie na patelni z odrobiną oliwy na złoty kolor, następnie dodaj boczek i smaż jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj szpinak, sól i pieprz i gotuj jeszcze kilka minut.
Dodaj ryż na patelnię, a następnie orzeszki pinii i rodzynki. Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu, aby połączyć wszystkie smaki. Podawaj w 4 porcjach z jajkiem w koszulce.

