RYŻ Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI

Składniki
* 375 g ryżu basmati
* 2 łyżki masła
* 20 g rodzynek bezpestkowych Borges
* 1 cebula
* 30 g migdałów Borges
* 1 łyżeczka curry
* 3 filiżanki wywaru drobiowego
* Sól
* Mielony pieprz
* 2 szt. kardamonu
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges




Sposób Podania
- * Można podawać w małych miseczkach lub formach deserowych.

Krok po kroku
Masło rozpuścić w garnku. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać ryż, zamieszać i wlać wywar (w objętości dwa razy większej niż objętość ryżu), pozostawić 1 filiżankę wywaru.Gdy zacznie się gotować, dodać curry rozpuszczone w jednej filiżance wywaru, rodzynki i potłuczone nasiona kardamonu. Posypać solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zakryć i gotować na małym ogniu przez kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki i suchy. Dodać rodzynki, zamieszać i podać.

