RYŻ Z DYNIĄ I PISTACJAMI

Składniki
* 1 kg dyni
* 300 g młodej zielonej fasolki
* 1 bakłażan
* 500 g cebuli
* 500 g pomidorów
* 1 kieliszek wina typu manzanilla, wytrawnego, rancio…
* 400 g ryżu
* 1 litr wywaru warzywnego
* Sól
* Pieprz
* Oliwa z oliwek Borges
* 1 torebka pistacji




Sposób Podania
- * Przed podaniem posypać ryż obranymi pistacjami.

Krok po kroku
Przygotować zasmażkę z cebuli i pomidorów, w połowie czasu gotowania dolać kieliszek wina.Dynię obsmażyć wraz z fasolką i bakłażanem.
Zasmażkę i warzywa dodać do ryżu, dolać wywar warzywny i gotować przez 20 minut na dużym ogniu.

Porady żywieniowe
Słodki smak dyni zbliży nas do kuchni śródziemnomorskiej.Dynia i pistacje są bogate w beta karoteny, substancje antyoksydacyjne powstrzymujące procesy starzenia się komórek.
Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

