RYŻ Z DORSZEM

Składniki
* 400 g dorsza
* 300 g kalafiora w kawałkach
* 400 g ryżu
* 4 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 2 karczochy
* 100 g groszku konserwowego
* 2 pomidory
* 2 dl Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* Czerwony pieprz
* Szafran
* Sól
* 1 1/4 litra wody




Sposób Podania
- * Odstawić na pięć minut i podać. Jest to typowe danie z Katalonii, często podawane w okresie postu.

Krok po kroku
Oddzielić skórę od dorsza, wybrać ości, opiec nad ogniem i rozdrobnić (solonego i suszonego dorsza należy namoczyć, zmieniając wodę). Oddzielić od karczochów twarde liście, pokroić w ćwiartki. podgrzać oliwę w glinianym naczyniu, dodać posiekaną cebulę, usmażyć i posypać czerwonym pieprzem. Dodać posiekanego pomidora i dusić na małym ogniu.Dodać karczochy, zamieszać i dodać ryż, obsmażyć i dodać wrzącej wody. Dodać kalafior, dorsza i groszek. Przyprawić prażonym szafranem.
Gotować przez 18 minut. Sprawdzić, czy danie nie jest za słone. Odstawić na pięć minut i podać. Jest to typowe danie z Katalonii, często podawane w okresie postu.

