ROAST DINNER (DANIE Z GRILLA)

Składniki
* 1 kg polędwicy lub schabu wołowego
* Sól
Na sos gravy (sos typowy dla kuchni brytyjskiej, przygotowywany z wywarów uzyskanych podczas gotowania mięs i warzyw):
* 1 łyżeczka mączki kukurydzianej
* 1 łyżeczka bulionu wołowego
* 1/2 litra wody
* Szczypta sproszkowanej cebuli
* Szczypta pieprzu
* Sól
* 200 g Oleju Słonecznikowy
* 2 średnie ogóreczki konserwowe
* 1 łyżeczka kaparów
* 1 łyżeczka młodej cebuli
* 2 jajka




Krok po kroku
Mięso posolić i ułożyć na blasze z kratką grillową. Piekarnik rozgrzać do 200º. Mięso piec w piekarniku przez 10 minut, przełożyć na drugą stronę i ponownie piec przez 10 minut.Wyciągnąć mięso i zawinąć je w folię aluminiową, odstawić. Na blachę użytą do opiekania mięsa wlać pół litra wody i zebrać wywar. Przelać przez sito do garnka. Dodać pozostałe składniki oprócz mączki kukurydzianej. Mączkę kukurydzianą rozrobić w zimnej wodzie. Wlać do sosu i mieszać, aż zgęstnieje. Mięso pokroić w plasterki i podać.
Sos tatarski przyrządzić z majonezu, który należy przygotować z oleju słonecznikowego i jednego jajka, drugie jajko ugotować na twardo, pokroić i dodać do kaparów, posiekanej cebuli i ogórków. Wszystkie składniki wymieszać.

Porady żywieniowe
Sos tatarski może mieć świeższy smak, jeżeli dodamy Oliwę z oliwek Extra Virgin Coupage Ferran Adria Borges, nadając daniu bardziej wyrazisty smak. Danie podawać z sałatą przygotowaną z warzyw z naszego ogródka: sałata, pomidor, cebula, czerwona papryka… Danie będzie bogate w witaminy, minerały i błonnik, a warzywa ułatwią również jego trawienie.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

