Risotto ze szpinakiem i szparagami

Składniki
* 200 g ryżu
* 250 g szparagów
* 200 g świeżego szpinaku
* 500 ml napoju orzechowego (lub innego roślinnego)
* ½ cebuli
* 1 ząbek czosnku




Krok po kroku
Ugotuj ryż w bulionie warzywnym, jeśli to możliwe, a jeśli nie, w osolonej wodzie.Zagotuj napój orzechowy i dodaj szparagi, aby zmiękły. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj sól i pieprz do smaku, wraz ze szczyptą kminku, jeśli chcesz.
Wymieszaj mieszankę warzywną, aby uzyskać gładki sos. Sprawdź teksturę: jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę napoju roślinnego, jeśli jest zbyt rzadki, dodaj łyżeczkę mąki kukurydzianej.
Delikatnie podsmaż cebulę i czosnek na patelni z odrobiną oliwy z oliwek przez kilka minut, aż uzyskasz złoty kolor. Dodaj ryż i lekko smaż przez kilka minut, aby wchłonął cały smak. Dodaj sos i gotuj jeszcze kilka minut.
Podawaj ze startym parmezanym na wierzchu.

Porady żywieniowe
Do wegańskiego risotto możesz użyć dowolnych, ulubionych warzyw, w tym grzybów!
