Pyszna i łatwa zapiekanka ze szpinakiem

Składniki
* 800 g świeżego szpinaku
* 50 g mąki
* 50 ml oliwy z oliwek
* 400 ml napoju (mleka) orzechowego
* 50 g startego parmezanu
* ½ łyżki gałki muszkatołowej
* Sól i pieprz do smaku




Krok po kroku
Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni, dodaj szpinak i smaż na średnim ogniu przez ok. 7 minut, cały czas mieszając.Następnie przygotuj sos beszamelowy: wsyp na patelnie mąkę z napojem orzechowym i delikatnie mieszaj przez kilka minut, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Mieszaj dalej, aby sos był gładki, kremowy i bez grudek.
W naczyniu do pieczenia ułóż szpinak, wlej sos i posyp startym serem na wierzchu. Całość piecz przez około 5 minut w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku, aż stopiony ser stanie się złocistobrązowy i chrupiący. Smacznego!

