POMIDORY NADZIEWANE SEREM Z SOSEM WINEGRET Z ORZECHÓW WŁOSKICH

Składniki
Na nadziewane pomidory:
* 4 średnie pomidory
* 100 g gotowanej zielonej fasolki
* 1/2 cukinii pokrojonej w słupki
* 5 zielonych szparagów pokrojonych w paski
* 50 g sera półtwardego
* 20 g szynki serrano, drobno pokrojonej
* 4 łyżek Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* 3 łyżki stołowe wywaru mięsnego i wody
* sól i szczypta oregano
Winegret:
* 6 łyżek Oliwy z oliwek Extra Virgin Borges
* 2 łyżki octu z cydru Borges
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1/4 startego jabłka „Granny Smith”
* 4 orzechy włoskie Borges, obrane i pokrojone
* Sól
Na chrupiącą szynkę wołową cecina:
* 4 plastry wędzonej szynki wołowej cecina
* Kilka kropel Oleju Borgesol
Extra Virgin




Krok po kroku
Zagotować wodę i sparzyć w niej pomidory. Delikatnie obrać pomidory ze skórki, uważając, aby ich nie uszkodzić. Przed sparzeniem naciąć skórkę w krzyż, aby łatwiej było je obierać. Odciąć dolną część pomidora i wydrążyć. Oddzielić pestki i pozostawić miąższ na później.Podsmażyć szynkę na patelni polanej oliwą, dodać warzywa, smażyć na dużym ogniu przez parę minut, a następnie dusić na małym ogniu przez minutę, dodając wywar mięsny, oregano i miąższ z pomidorów.
Ser pociąć na cienkie i długie plasterki, dodać do warzywnego farszu na patelni, posolić. Po ostudzeniu, wypełnić pomidory i zachować w ciepłym miejscu.
Winegret: wymieszać i lekko ubić oliwę, sok z cytryny i ocet, dodając starte jabłko. Posolić i dodać pokrojone orzechy. Odstawić.

