POMARAŃCZOWA ZUPA KREM SALMOREJO

Składniki
* 8 pomarańczy
* 4 młode cebule
* 2 jajka na twardo
* 400 g rozdrobnionego dorsza
* 1 puszka brzuszków z dorsza
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges
* Ocet Balsamiczny Modeński Borges
* Sól




Sposób Podania
- * Na dnie talerza ułożyć kawałki pomarańczy, następnie marynowaną cebulę, dorsza i białko jajka. Dodać odrobinę żółtka, ułożyć brzuszki dorsza i polać łyżką oliwy z marynaty.

Krok po kroku
Cebulę pokroić w paski, odstawić na 24 godziny zamoczoną w oliwie z oliwek Borges, soli i occie modeńskim.Pomarańcze obrać i podzielić na kawałki.
Białko z jajka na twardo pokroić w paski, rozdrobnić żółtko.

Porady żywieniowe
Pomarańcze i dorsz pozwalają odzyskać to dawne danie śródziemnomorskie, nasycone witaminami z cytrusów rosnących w naszym regionie.Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

