Polędwiczki wieprzowe nadziewane orzechami

Składniki
* 1 polędwiczka wieprzowa (najlepiej kawałek, który można wypełnić)
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
* Sól
* 100 g wybranych orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzeszki piniowe itp.)
* 50 g suszonych śliwek
* 50 g suszonych moreli
* 100 ml brandy
* 200 ml bulionu
* 1 łyżeczka miodu
* 1 łyżeczka masła




Krok po kroku
Pokrój suszone śliwki i morele na cienkie plastry. Wszystkie orzechy (z wyjątkiem orzeszków sosnowych) rozdrobnić za pomocą blendera. Przerzuć do dużej miski, dodaj miód i masło, następnie dobrze wymieszaj.Ułóż mieszankę orzechów i suszonych owoców na polędwicy i dodaj sól. Podwiń i zawiąż ją za pomocą sznurka do pieczenia.
Rozgrzej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na patelni i połóż polędwicę po obu stronach.
Umieść na tacy piekarnika, posyp solą, skrop oliwą, a następnie wlej bulion i brandy. Piecz w temperaturze 180 ºC przez 45-50 minut, regularnie dolewając bulion.

