PLACKI ZIEMNIACZANE

Składniki
* 1 kg ziemniaków
* 1/4 filiżanki mączki ziemniaczanej (można zastąpić połową filiżanki mąki)
* 1 mała cebula
* 2 jajka
* Sól
* Pieprz
* Oliwa Olio 4
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges (do puree)




Krok po kroku
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć.Wymieszać w misce masę ziemniaczaną, dodając jajka, mączkę ziemniaczaną, sól i pieprz.
Rozgrzać patelnię z oliwą.
Masę kłaść łyżkami na patelni, formując placuszki. Usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Placuszki układać na papierze kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Porady żywieniowe
Na stole nie może zabraknąć sałatki. Placuszki należy podawać z sałatką z warzyw sezonowych, pamiętając, że zalecana dzienna porcja warzyw powinna wynosić 400 gr. Można podawać je również z sosem majonezowym z odrobiną szafranu.
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

