PIKANTNA POTRAWKA Z FASOLI

Składniki
* 1/2 kg fasoli
* 1/2 filiżanki oliwy z oliwek Czosnek Borges
* 1 cytryna
* 1 mała czerwona papryka chili
* 8 ząbki czosnku
* 2 gałązki natki pietruszki
* Odrobina sosu Tabasco
* 1 łyżka stołowa oregano i mięty (drobno posiekanej)
* Sól




Sposób Podania
- * Można podawać na zimno lub na gorące, jako dodatek do świeżego chleba lub dip.

Krok po kroku
Fasolę moczyć 24 godziny, zmieniając wodę co najmniej 3 razy.Gotować przez 1,5 godziny.
Odcedzić i zmiksować.
Dodać czosnek, oliwę z oliwek Borges aromatyzowaną czosnkiem, sok z cytryny, czerwone chili, posiekany czosnek, pietruszkę i sól.

Porady żywieniowe
To typowe maltańskie danie jest w 100 procentach śródziemnomorskie. Fasola dostarcza węglowodany, białko i błonnik, ale nie zawiera tłuszczu. Czosnek oliwa z oliwek Borges sprawią, że danie będzie zdrowe, ponieważ czosnek jest bardzo wartościowy dla naszego organizmu (działa oczyszczająco i bakteriobójczo, polepsza trawienie, zapobiega krzepnięciu krwi i chorobom nowotworowym).
Szef kuchni: Josep Maria Luque · 8cadires.com

