Pieczony dorsz

Składniki
* 1 kg świeżego z dorsza
* 1 kg ziemniaków
* 1 cebula
* 1 kieliszek białego wytrawnego wina
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* Sól i pieprz




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. Ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1 cm i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pokrojoną cebulę ułóż na ziemniakach (upewnij się, że cebula i ziemniaki są mniej więcej tej samej grubości, aby ugotowały się w tym samym czasie).Skrop obficie całość oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia tak, aby przykryć ziemniaki i cebulę oraz dodaj sól i pieprz. Piecz przez 10 minut bez otwierania drzwiczek piekarnika.
Otwórz piekarnik, dodaj kolejną odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i równomiernie polej całość białym winem. Dodaj steki z dorsza skórą do dołu.
Piecz przez kolejne 20 minut (w zależności od piekarnika) i gotowe!

