PIECZONE ZIEMNIAKI Z SEREM I BROKUŁAMI

Składniki
* Brokuły
* 4 średnie ziemniaki
* 500 ml napoju orzechowego
* 40 g masła
* 40 g mąki
* Szczypta oliwy z oliwek Borges
* 100 g sera Cheddar (lub 50 g Cheddaru i 50 g Gruyere)
* Sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
* Ulubione zioła i przyprawy




Krok po kroku
Ziemniaki i brokuły ugotuj na parze, uważając, aby ich nie rozgotować. Pozwól ziemniakom gotować się nieco dłużej niż brokuły, które musisz gotować tylko przez kilka minut, aż będą al dente.Roztop masło na patelni i powoli dodawaj mąkę, aby zrobić zasmażkę. Smaż ją przez kilka minut na małym ogniu, aby upewnić się, że mąka jest odpowiednio ugotowana. Następnie powoli dodaj napój migdałowy, cały czas mieszając, i zakończ szczyptą gałki muszkatołowej.
Ułóż ziemniaki i brokuły w naczyniu do pieczenia, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i dodaj dowolne ulubione zioła i przyprawy. Wlej sos beszamelowy, zetrzyj ser na wierzchu i piecz przez kilka minut, aż ser się stopi.

