PIECZONE MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI I SZPARAGAMI

Składniki
* ½ kilograma cienko pokrojonych marchewek
* ½ kilograma dzikich szparagów
* 1 cebula
* 1 gałązka rozmarynu
* 60 g prażonych migdałów
* 1 szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka brandy
* 1 liść świeżej pietruszki




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Ułóż marchewki (pokrojone na 4 części), szparagi (pokrojone na pół), rozmaryn i cebulę na tacy piekarnika, skrop je oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodaj sól i pieprz i piecz przez około 12 minut.W trakcie pieczenia zblenduj czosnek, natkę pietruszki, migdały, szklankę oliwy z oliwek, brandy i ok. 30 ml wody, a następnie polej warzywa i piecz je jeszcze przez ok. 5 minut.

