Pieczona dynia z octem balsamicznym

Składniki
* 500 g plasterków dyni
* Szczypta oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
* Sól i pieprz do smaku
* Szczypta kurkumy
* Łyżka sezamu
* Łyżka pestek dyni
* Łyżka octu balsamicznego
* Łyżka miodu




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C, ułóż pokrojoną w plasterki dynię na blasze i skrop oliwą z oliwek, posyp solą i przyprawami (zdecydowaliśmy się na kurkumę, ale alternatywnie możesz użyć kombinacji ziół z prowansalskich, tymianku, rozmarynu a nawet odrobiną kminku,).Dynie piecz przez około 20–25 minut, w zależności od piekarnika. Wyjmij z piekarnika, dodaj nasiona sezamu i dyni i piecz przez kolejne 10 minut. Wyjmij gotową dynię i polej ją dressingiem z miodu i octu balsamicznego.
To idealny dodatek do mięsa lub ryb! Jeśli chcesz zjeść samą dynie możesz dodać do niej np. pokrojony w kostkę ser feta.

