PENNE RIGATE A LA PUTTANESCA

Składniki
* 200 g Penne Rigate Borges
* 4 filety z sardeli
* garść kaparów
* Oliwa z oliwek Extra Virgin
* 2 garście czarnych oliwek
* 2 ząbki czosnku
* 1 czerwona cebula
* Malinowe pomidory (z puszki lub krojone)
* Sól, pieprz, oregano, chilli




Krok po kroku
Sos puttanesca:1. Podgrzej oliwę w garnku, dodaj posiekana cebulę i podsmażaj ją przez 5 min,
2. Pokrój pomidory i oliwki. Posiekaj filet z sardeli.
3. W innym garnku podgrzewaj przez 3 minuty oliwę z czosnkiem. Następnie dodaj cebulę, pomidory, oliwki, kapary, pieprz i oregano. Podgrzewaj przez 7 minut od czasu do czasu mieszając.
Makaron:
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj odrobinę soli i gotuj makaron bez pokrywki (pamiętaj: 10 gramów soli na 100 gramów makaronu na litr wody) przez 5 minut. Nie dodawaj oliwy. Odcedź makaron i zmieszaj go w drugim garnku z sosem. Dodaj odrobinę pieprzu.

