Penne 4 sery

Składniki
* 500 g makaronu penne
* 120 ml pełnotłustej śmietany
* 40 g masła (*)
* 125 g startego sera Fontina
* 60 g kruchego sera Gorgonzola
* 60 g kruchego sera Roquefort
* 60 g sera Mascarpone
* 6 łyżek startego parmezanu
* Sól
* świeżo zmielony pieprz
(*) tradycyjny przepis obejmuje masło, ale jeśli zamiast tego użyjesz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (da to inny smak i konsystencję, oprócz tego, że będzie zdrowsza),dodaj dwie łyżki.




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 230 ° C, a makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.Rozgrzej masło i śmietanę (lub wlej dwie łyżki oliwy z oliwek) na patelni na małym ogniu. Mieszaj, aż masło się rozpuści i dodaj wszystkie sery, z wyjątkiem 2 łyżek startego parmezanu. Mieszaj razem, aż sery utworzą kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij patelnie i odłóż na bok.
Gdy makaron jest al dente, odcedź i wrzuć do dużej miski. Dokładnie wymieszaj z sosem.
Przerzuć całość do żaroodpornego naczynia (wybierz naczynie, w którym warstwa makaronu nie będzie mniejsza niż 4 cm)
Posyp startym parmezanem na wierzchu i piecz przez 10–15 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika, pozostaw na 5 minut i podawaj.

Porady żywieniowe
Jeżeli nie posiadasz wymienionych w przepisie serów, możesz oczywiście użyć innych!
