Oryginalny i zdrowy przepis na świąteczne spaghetti carbonara

Składniki
* 200 g spaghetti Borges
* szczypta soli
Na sos:
* 75 g tofu
* ¼ cebuli
* 50 g orzechów włoskich
* 300 ml napoju orzechowego
* 1 szczypta oliwy z pierwszego tłoczenia Borges
* szczypta soli
* szczypta gałki muszkatołowej




Krok po kroku
Ugotuj spaghetti z szczyptą soli. Podczas gotowania makaronu przygotuj sos carbonara.Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i delikatnie usmaż drobno posiekaną cebulę. Pokrój tofu i orzechy włoskie na małe kawałki i wrzuć na patelnię, gdy cebula zacznie przybierać złoty kolor. Mieszaj wszystkie składniki przez kilka minut.
Dodaj napój orzechowy i podkręć ogień, aż mieszanina się zagotuje. Dodaj sól i gałkę muszkatołową do smaku i gotuj jeszcze 5 minut, cały czas mieszając. Podaj sos w takiej postaci, w jakiej jest, lub zrób z niego gładki krem z użyciem blendera. Smacznego!

