Oliwkowe lody z polewą z z balsamu Borges Modena

Składniki
* 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
* 500 ml tłustego mleka
* 6 żółtek
* 125 gram cukru
* 100 ml miodu
* 20 gram balsamu Borges Modena




Krok po kroku
1. Ucieraj żółtka z cukrem aż do chwili uzyskania jednolitej masy2. Podgrzej mleko do temperatury 45 stopni i dodaj przygotowaną wcześniej miksturę. Mieszaj, aż uzyskasz gęstą, jednolitą substancję.
3. Kiedy ją uzyskasz zdejmij naczynie z palnika i dodaj oliwę z oliwek. Mieszaj aż wszystko się dokładnie wymiesza. Dodaj miód i znów mieszaj.
4. Przelej wszystko do miski i zostaw, by ostygło.
5. Kiedy ostygnie włóż miskę do zamrażalnika na przynajmniej 5 godzin, Co godzinę wyjmij naczynie i wymieszaj wszystko, aby uniknąć powstawania lodowych grudek.
6. Po pięciu godzinach wyjmij lody z zamrażalnika – rozłóż je na porcje i skrop Balsamem Borges Modena. Nie tylko w celach dekoracyjnych, ale żeby dodać im smaku!

Porady żywieniowe
Oryginalne łagodne lody doskonale łączące się z intensywnym smakiem aromatycznego balsamu.
