Noworoczne śniadanie na 2021 rok

Składniki
* 100 ml śmietanki
* 150 g ciemnej czekolady do gotowania (minimum 60% kakao)
* 1 łyżka masła
* 1 bagietka
* Płatki soli
* Odrobina oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges
* 60 g posiekanych migdałów




Krok po kroku
Wyjmij masło z lodówki i połam czekoladę na małe kawałki. Rozgrzej śmietanę na małym ogniu. Gdy dojdzie do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, dodaj czekoladę i powoli rozpuść w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Gdy uzyskasz gładką pastę, dodaj masło i ciągle mieszaj. Zdejmij z ognia, wlej do blaszki i odstaw do lodówki do ostygnięcia.Bagietkę pokrój w plastry o grubości około 1 cm i upiecz. Skrop odrobiną oliwy z oliwek extra vergine i dodaj łyżeczkę wcześniej przygotowanej czekolady.

