NIGIRI SUSHI Z AWOKADO I PISATCJAMI

Składniki
* posiekane pistacje Borges
* 1 awokado
* 4 łyżki majonezu wasabi
* 4 łyżki sosu chili
* 30 g kawioru tobiko z latającej ryby
Ryż:
* 300 g ryżu do sushi
* 20 ml octu ryżowego
* 16 g cukru
* 8 g soli
* 360 ml wody
Majonez wasabi:
* 1 żółtko
* 20 ml octu ryżowego
* 100 ml oliwy z oliwek Borges
* ½ łyżeczki wasabi




Krok po kroku
Ryż przepłucz wodą w celu usunięcia skrobi. Następnie gotuj na dużym ogniu w 360 ml wody, aż do momentu wrzenia. Później należy gotować ryż przez 10 minut i odstawić na 5 minut.W międzyczasie wymieszaj cukier, sól i ocet ryżowy, do tego dodaj ryż. Wymieszaj całość łopatka aż powstanie jednolita masa.
Przygotuj majonez: połącz żółtko z octem ryżowym i wasabi, dodaj oliwę z oliwek. Całość zmiksuj w blenderze. Na koniec dodaj sól do smaku.
Mokrymi rękami uformuj z ryżu ciastka. Na każdym połóż pasek awokado, odrobinę majonezu wasabi, łyżeczkę kawioru tobiko I łyżeczkę sosu chili. Całość posyp posiekanymi pistacjami.

