NAJPROSTSZA NA ŚWIECIE ZUPA MARCHEWKOWA

Składniki
* 500 g marchwi
* 1 cebula
* 1 por
* 1 średniej wielkości ziemniak
* 1 szklanka napoju orzechowego (lub innego roślinnego)
* Oliwa z oliwek Borges




Krok po kroku
Pokrój por i cebulę na małe kawałki, a następnie delikatnie smaż przez około 5 minut w dużej ilości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Kiedy warzywa zaczną zmieniać kolor na złotobrązowy, dodaj pokrojoną marchewkę i pokrojonego w kostkę ziemniaka (im cieńsze i mniejsze kawałki, tym szybciej się ugotują) - smaż na małym ogniu przez kilka minut.
Dodaj wystarczającą ilość wody, aby przykryła warzywa i gotuj przez 15 - 20 minut. Następnie dodaj szklankę napoju z orzechów i dobrze wymieszaj. Użyj blendera do nadaniu zupie jednolitej, kremowej konsystencji.
Po nalaniu zupy do miseczek, delikatnie skrop ją oliwą z oliwek ze świeżym czosnkiem i posyp ziarnami sezamu/prażonymi orzechami włoskimi lub dynią.

