Millefeuille z bakłażana, pomidora i pesto

Składniki
* 1 duży bakłażan
* 2 dojrzałe pomidory
* Sól
* 30 g świeżej bazylii
* Oliwa z oliwek Extra- Virgin
* 30 g orzeszków piniowych
* 1 ząbek czosnku




Krok po kroku
Umyj pomidory i bakłażana, przekrój je w plastry o grubości 1 cm. Ułóż je na tacy piekarnika, dodaj sól i skrop łyżką oliwy z oliwek Extra-Vergin. Piecz w temperaturze 200 ºC przez około 10 minut.W międzyczasie opiekaj orzechy piniowe na patelni, a następnie wrzuć je do blendera z obranym, posiekanym czosnkiem, bazylią, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i solą. W razie potrzeby zmiksuj i dodaj więcej soli i oliwy z oliwek.
Po zakończeniu przygotowywania pomidorów i bakłażanów układaj je na przemian. Najlepiej z pesto.
Jeśli lubisz ser, możesz dodać kilka plasterków świeżej mozzarelli między bakłażanem i pomidorem oraz trochę wiórków parmezanu! Smacznego!

