MAKARON PENNE Z SOSEM PESTO

Składniki
* 1/2 ząbka czosnku, drobno pokrojonego
* Orzeszki piniowe Borges
* Sól do smaku
* Trzy gałązki bazylii
* 1/2 filiżanki startego parmezanu
* Oliwa z oliwek Extra Virgin Borges




Krok po kroku
Czosnek posiekać z kilkoma listkami bazylii, soli i orzeszkami piniowymi.Zmiksować na puree, dodać parmezan, delikatnie wymieszać, dolać oliwy z oliwek Extra Virgin Borges i wymieszać (w tempie wystarczającym, aby uzyskać kremową mieszankę).
Makaron ugotować (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)

Porady żywieniowe
Jest to typowe danie włoskie, serwowane również w Brazylii. Wersja południowoamerykańska stosuje orzechy włoskie, jednak nutą śródziemnomorską stanowią orzeszki piniowe bogate w białko, witaminy, minerały i błonnik.Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

