Łosoś ze szpinakiem

Składniki
* 4 świeże steki z łososia
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 400 g świeżego szpinaku
* Szczypta goździków
* Szczypta kminku
* 1 jogurt naturalny bez cukru
* 1 limonka
* 60 g posiekanych orzechów laskowych Borges
* Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia firmy Borges




Krok po kroku
Podsmaż łososia na bardzo gorącej patelni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, upewniając się, że wnętrze pozostaje wilgotne.Na dość głębokiej patelni rozgrzej oliwę i delikatnie usmaż cebulę i czosnek.
Dodaj szpinak, goździki i kminek i lekko smaż przez kilka minut.
Dodaj cztery łyżki wody, przykryj i gotuj jeszcze przez 5 minut, aby szpinak zmiękł.
Przełóż szpinak do miski i dodaj jogurt, odrobinę soku z limonki i posiekane orzechy laskowe. Dodaj sól i pieprz i dobrze wymieszaj, aby związać wszystkie składniki.
Ułóż łososia na kremowym szpinaku i posyp kilkoma liśćmi koperku.

