Lasagne z tuńczykiem

Składniki
* 16 arkuszy lasagne
* 400 g tuńczyka w puszce
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1 cukinia
* 200 g grzybów
* 500 g przecieru ze smażonych pomidorów
* Oliwa z oliwek Extra Virgin firmy Borges
Na sos beszamelowy:
* 40 g mąki
* 500 ml mleka
* 80 g masła
* Sól
* Pieprz
* Gałka muszkatołowa
* 100 g startego sera Emmental




Krok po kroku
Pokrój cebulę i delikatnie podsmaż na małym ogniu przez około 10 minut. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojone grzyby. Gotuj na średnim ogniu, aż grzyby wypuszczą wodę. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez około 3 minuty, aby składniki się wymieszały. Tuńczyka z puszki przecedź, dodaj do sosu pomidorowo-warzywnego i będziesz mieć gotowe nadzienie. Ugotuj arkusze lasagne zgodnie z instrukcją gotowania na opakowaniu.Aby zrobić sos beszamelowy:
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i gotuj przez około pięć minut. Powoli dolewaj ciepłe mleko, cały czas mieszając. Dodaj sól i pieprz i gotuj, aż zacznie gęstnieć, co powinno zająć kilka minut. Ułóż lasagne warstwami w naczyniu żaroodpornym w następujący sposób:
Zacznij od warstwy sosu beszamelowego na spodzie, następnie arkusza lasagne, a następnie warstwy nadzienia. Kontynuuj na przemian warstwami płatków lasagne i nadzienia, a na koniec pokryj wszystko sosem beszamelowym. Piecz w piekarniku w temperaturze około 180 ºC przez około 30 minut. Posyp trochę startego sera na wierzchu, aby nadać mu zapiekany finisz.

