Kuskus z miętowym olejem, brzoskwinią, zielonym pieprzem i kukurydzą

Składniki
400 g kuskusu
400 ml wody
2 brzoskwinie
2 zielone papryki
1 kukurydza
Sól
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Olej miętowy
1 gałązka świeżej mięty
150 ml oliwy z oliwek




Krok po kroku
Podgrzej 400 ml wody. Gdy dojdzie do wrzenia, chwyć końce gałązek miętowych i całkowicie zanurz liściaste końce we wrzącej wodzie na kilka sekund. Wyjmij z wody i natychmiast ostudź.Wsyp kuskus do miski i dodaj sól i odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dodaj gorącą wodę użytą do blanszowania mięty i pozostaw na 5–7 minut. Rozdziel widelcem ziarna kuskusu.
Umyta paprykę i brzoskwinię pokrój na małe kawałki.
Dokładnie wysusz liście mięty i zmiksuj z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Wymieszaj kuskus z kukurydzą, brzoskwinią i posiekaną papryką. Całość polej olejkiem miętowym.

