KROKIETY Z KURCZAKIEM

Składniki
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
80 g mąki
400 ml pełnotłustego mleka (lub napój roślinny)
Panierka:
3 średniej wielkości jajka
150 g bułki tartej
Do wypełnienia:
½ cebuli
Sól i pieprz
300 g kurczaka (idealnie sprawdzą się resztki z pieczonego kurczaka)
1 łyżeczka oliwy z oliwek




Krok po kroku
Delikatnie podsmaż pokrojoną cebulę, aż zmieni kolor na złoty, a następnie dodaj kurczaka pokrojonego na bardzo małe kawałki. Dodaj sól i pieprz i smaż przez 5 minut na średnim ogniu.Aby zrobić sos beszamelowy, rozpuść masło a następnie dodaj do mąkę i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj ciepło mleko, cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, przykryj folią spożywczą, aby beszamel nie wysechł. Gdy sos będzie zimny - dodaj go do kurczaka.
Możesz zrobić krokiety od razu, ale lepiej jest pozostawić nadzienie w lodówce przynajmniej na noc; w ten sposób całość zgęstnieje, a krokiety będą znacznie łatwiejsze do zrobienia. Po prostu uformuj je w odpowiednim rozmiarze, a następnie posyp obtocz je w jajku i bułce tartej. Smaż w dużej ilości bardzo gorącej oliwy z pierwszego tłoczenia, upewniając się, że każdy krokiet jest całkowicie przykryty olejem.

