Kremowy makaron z krewetkami

Składniki
400 g spaghetti
4 drobno posiekane ząbki czosnku
1 drobno posiekana biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Borges
300 g krewetek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
60 ml białego wina
500 ml śmietanki
Sól i pieprz do smaku




Krok po kroku
Krok 1Zagotuj spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż będzie ugotowane al dente. Odcedź i odłóż.
Krok 2
W międzyczasie zrób sofrito z czosnkiem, cebulą i oliwą z oliwek, aż cebula stanie się przejrzysta. Dodaj krewetki i smaż, aż staną się różowe. Dodaj sól i pieprz.
Krok 3
Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż przez minutę. Następnie dodaj wino i odstaw do redukcji. Wlej śmietanę i gotuj na średnim ogniu przez 8 minut.

