KAWAŁKI PANIEROWANEGO KURCZAKA Z SOSAMI

Składniki
* 4 piersi z kurczaka
* 2 jajka
* Bułka tarta
* Czosnek
* Cytryny
* Sól
* Pieprz
Na sosy:
* 1 jajko
* Olej Słonecznikowy
* Orzechy włoskie Borges
* 50 g sera gorgonzola
* 50 g śmietany kremówki 35%
* Soja
* Szczypiorek




Krok po kroku
Piersi kurczaka pokroić w paski, marynować przez godzinę w soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu.Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć.
Sosy:
Z jajka i oleju Borgesol przygotować majonez, odłożyć połowę i wymieszać z soją. Do pozostałej części majonezu dodać drobno posiekany szczypiorek.
Śmietanę i ser przełożyć do miski i ubić. Dodać posiekane orzechy włoskie.

Porady żywieniowe
Kurczak marynowany w soku z cytryny i czosnku będzie miał wyśmienity smak. Cytryna jest ważnym źródłem witaminy C, niezbędnej dla naszego organizmu, ponieważ chroni go przed infekcjami i wspiera układ odpornościowy.Szef kuchni: Josep Maria Luque - 8cadires.com

