Karmelowe ciasto z cydrem jabłkowym

Składniki
Wierzch ciasta
* 1 szklanka cydru jabłkowego
* 1 szklanka brązowego cukru
* 1 laska cynamonu
* 500 g serka śmietankowego
* 3 jajka
Spód ciasta
* 225 g herbatników imbirowych
* 125 g masła




Krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 ºC.W rondelku zagotuj cydr, cukier i cynamon, aby uzyskać gęsty syrop (ok. 10 minut). Wyjmij laskę cynamonu i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Nasmaruj płytką formę do ciasta oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Dobrze rozgnieć biszkopty i dodj roztopione masło. Dodaj do formy i mocno dociśnij palcami, aby utworzyć mocną podstawę.
Ubij jajka i wymieszaj z serem na gęstą, kremową masę. Dodaj syrop jabłkowy i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Wylej miksturę na spód biszkoptów i piecz, aż wierzch stanie się złotobrązowy (około 45 minut).
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pocięciem na pojedyncze kawałki.

